Suomen ensimmäinen 2 euron erikoisraha lyötiin vuonna 2004.
Toisen sarjan 1 ja 2 euron kolikoiden kuva-aiheena on kuningas Willem-Alexander ja tekstinä "Willem-Alexander Koning der Nederlanden" (Alankomaiden kuningas). Liikkeeseenlaskuvuosi on rahapajan tunnusten välissä. 2 euron kolikon syrjän kaiverrus molemmissa sarjoissa: GOD * ZIJ * MET * ONS * (Jumala olkoon kanssamme).
Andorra solmi 30.6.2011 valuuttasopimuksen Euroopan unionin kanssa. Sopimuksen nojalla Andorra voi käyttää euroa virallisena rahayksikkönään ja laskea liikkeeseen omia eurokolikoitaan. Kaikissa kolikoissa näkyvät Euroopan unionin 12 tähteä. 2 euron kolikossa ovat Andorran vaakuna ja tunnuslause "virtus unita fortior" (yhtenäisyys on voimaa). 2 euron kolikon syrjän kaiverrus: kuusi kertaa 2 **.
2 euron kolikossa ovat Andorran vaakuna ja tunnuslause "virtus unita fortior" (yhtenäisyys on voimaa). 2 euron kolikon syrjän kaiverrus: kuusi kertaa 2 **.
2 euron kolikossa kuva-aiheena on rauhanasianainen Bertha von Suttner
Belgian eurokolikot on suunnitellut Turnhoutin kuvataideakatemian johtaja Jan Alfons Keustermans. Liikkeessä on kolme kolikkosarjaa. Ensimmäisen sarjan kolikoiden sisäosaan on kuvattu kuningas Albert II. Ulkorenkaalla ovat kuninkaan monogrammi (iso A-kirjain kruunun alla), Euroopan unionin 12 tähteä ja liikkeeseenlaskuvuosi.Vuonna 2008 Belgia muutti kolikoiden ulkoasua Euroopan komission suuntaviivojen noudattamiseksi. Myös toisen sarjan kolikoiden kuva-aiheena on kuningas Albert II, mutta niissä kuninkaan monogrammi, liikkeeseenlaskuvuosi, rahapajan tunnus ja Belgian maatunnus "BE" on sijoitettu kolikon sisäosaan.Vuonna 2014 Belgia otti käyttöön kolmannen eurokolikkosarjan, jonka kuva-aiheena on kuningas Philippe. Lisäksi kolikoissa näkyvät kuninkaan monogrammi "FP" ja Belgian maatunnus "BE" sekä liikkeeseenlaskuvuosi rahapajan tunnusten välissä. 2 euron kolikon syrjän kaiverrus: kuusi kertaa 2 **, vuoroin oikein päin ja vuoroin ylösalaisin.
Vuonna 2006 Suomen rahapajalla tapahtui vahinko. Kahden euron kolikoiden klaava- eli arvopuolella kuului näkyä vain Euroopan unioniin kuuluneet maat. Seuraavana vuonna oli tarkoitus siirtyä kaikilla Euroopan mailla varustettuun karttaan. Uudistettu kartta livahti kuitenkin osaan suomalaiskolikoista jo loppuvuodesta 2006.
Kukin euroalueen maa voi laskea liikkeeseen kaksi erikoisrahaa vuodessa. Erikoisrahoilla on samat tekniset ominaisuudet ja sama yhteinen puoli kuin tavanomaisilla 2 euron kolikoilla. Erikoisrahojen kansallisella puolella on kuitenkin erityinen kuva-aihe, joka eroaa tavanomaisten eurorahojen kuva-aiheista. Erikoisrahoja saa tehdä ainoastaan 2 euron kolikoista.
Väärän kartan kakkonen on asiantuntijan mukaan harvinaisista Suomi-euroista tällä hetkellä arvokkain. Huutokaupoissa kolikon myyntihinta on noin 40–60 euroa.
Arvokkaat kahden euron kolikot – osa voi maksaa jopa tonneja
Ensimmäinen sarjan 1 ja 2 euron kolikoiden kuva-aiheena on kuningatar Beatrix ja tekstinä "Beatrix Koningin der Nederlanden" (Alankomaiden kuningatar).
Suomen 2 euron kolikot 1999–2024 arviohintoineen
Useimmilla erikoisrahoilla juhlistetaan historiallisten tapahtumien vuosipäiviä tai kulttuurisesti merkittäviä uudempia tapahtumia. Ensimmäisen 2 euron erikoisrahan julkaisi Kreikka, ja sillä juhlistettiin Ateenan vuoden 2004 olympialaisia.
2 euron kolikot (100) ⋆ ELLIn kauppa
Vuodesta 2004 kukin euroalueen maa voi laskea liikkeeseen yhden 2 euron erikoisrahan vuodessa. Poikkeustapauksissa maat voivat kuitenkin laskea yhdessä liikkeeseen myös toisen erikoisrahan, joka juhlistaa jotakin koko Euroopan kannalta tärkeää tapahtumaa. Erikoisrahoilla on samat tekniset ominaisuudet ja sama yhteinen puoli kuin tavanomaisilla 2 euron kolikoilla. Erikoisrahojen kansallisella puolella on kuitenkin erityinen kuva-aihe, joka eroaa tavanomaisten eurorahojen kuva-aiheista.
Tarkista 2 euron kolikkosi – se voi olla yllättävän arvokas
Espanjan kolikoiden kuva-aiheena on kuningas Juan Carlos I tai Felipe VI, kirjailija Miguel de Cervantes tai Santiago de Compostelan katedraali. Liikkeessä on kolme kolikkosarjaa. Espanja muutti toisen sarjan kolikoiden ulkoasua hieman vuonna 2010 Euroopan komission antamien yhteisten suuntaviivojen noudattamiseksi. Esimerkiksi liikkeeseenlaskuvuosi sijoitettiin kolikon sisäosaan. Ensimmäisen ja toisen sarjan kolikoissa on kuningas Juan Carlos I de Borbón y Borbónin kuva.Vuonna 2015 Espanja otti käyttöön kolmannen sarjan 1 ja 2 euron kolikot, joiden kuva-aiheena on uusi kuningas Felipe VI. Kuvassa vasemmalla on liikkeeseenlaskijamaan nimi ja liikkeeseenlaskuvuosi ”ESPAÑA 2015” ja oikealla rahapajan tunnus.
Vuoden 2024 ensimmäinen suomalainen kahden euron erikoisraha
Vuonna 2014 tuli kuluneeksi 100 vuotta Tove Janssonin (1914–2001) syntymästä. Merkkipaalun tiimoilta lahjakkaantaiteilijan ja rakastetun muumikirjailijan elämäntyötä haluttiin kunnioittaa 2 euron erikoiskolikon muodossa.
Ostaa Esittelykehys 2 euron kolikoille
Euroalueen jäsenvaltiot voivat laskea liikkeeseen myös kansallisia . Useimmiten juhlarahat lyödään jostakin jalometallista, tavallisimmin ja eräät . Juhlarahat ovat euroarvoisia, mutta ne ovat laillisia maksuvälineitä vain liikkeellelaskumaissaan. Juhlarahan nimellisarvo ei saa olla mikään tavallisten käyttökolikoiden nimellisarvoista. Juhlarahojen myyntihinta on kuitenkin yleensä korkeampi kuin niiden nimellisarvo, ja sen vuoksi ne eivät käytännössä liiku maksuliikenteessä, vaan päätyvät suoraan keräilijöille.