Maakuntien rakennukset 5 euron kolikko Satakunta ( UNC )
"Ei ole suunnitteilla, että viiden euron seteleitä ei enää olisi liikkeessä. Koska kyseessä on keräilykolikko, uusi viiden euron kolikko on olemassa samaan aikaan kuin samanarvoinen seteli."
Ilta-Sanomien lukija hämmästyi, kun hän sai vaihtorahana viiden euron kolikon. Suomen rahapajan viestintä- ja markkinointipäällikkö Henna Karjalainen selvittää, että kyseessä on maakuntaraha.
Suomessa valmistetaan nykyään selvästi vähemmän juhlarahoja kuin aikaisemmin, joten niiden keräilyarvo (jota myös kutsutaan numismaattiseksi arvoksi) säilynee paremmin kuin aikaisemmin. Viimeisintä suomalaista kultarahaa, 100 euroa vuodelta 2023 ”Luonnonsuojelu”, on lyöty vain 800 kappaletta, mutta johtuen miltei 1 000 euron myyntihinnasta on rahaa yhä kaupan ja se ei tunnu olevan kovinkaan haluttu. Kultaiset juhlarahat voivat kuitenkin olla arvokkaita keräilijän silmissä. Ensimmäinen euroarvoinen kultaraha, 100 euroa vuodelta 2002 ”Keskiyön aurinko”, on kaunis raha mutta sitä on lyöty 25 000 kpl, joten sillä ei ole varsinaista keräilyarvoa ja sen arvo perustuu puhtaasti rahan sisältämän kullan arvoon.
Pojan viiden euron kolikko on Suomen Rahapajan lyömä maakuntaraha
Kuten jo nimikin kertoo, juhlaraha on jonkin tietyn asian muistamiseksi tai juhlistamiseksi lyöty virallinen maksuväline, jolla on jokin nimellisarvo. Useimmat valtiot lyövät juhlarahoja vain rajoitettuja määriä, jonka seurauksena juhlarahojen arvo keräilykohteena voi monesti olla rahan nimellisarvoa korkeampi. Juhlarahat voidaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään: jalometalleihin lyödyt juhlarahat ja tavallisiin metalliseoksiin lyödyt rahat. Yleisin juhlarahoissa käytetty jalometalli on hopea ja hyvänä kakkosena tulee kulta. Jalometallisten juhlarahojen arvo perustuu niiden sisältämän metallin arvoon. Esimerkiksi ensimmäinen suomalainen euroarvoinen kultaraha on vuodelta 2002, ja sen nimellisarvo on 100 euroa mutta rahan sisältävän kullan arvo on liki 500 euroa. Suomessa lyödään vuosittain vain yksi kultainen juhlaraha. Euroaikana on Suomessa laskettu liikkeelle hopeisia 10 euron tai 20 euron juhlarahoja, ja niitä julkaistaan nykyisin Suomessa vuosittain 1 – 2 erilaista 20 euron hopearahaa.
9. Eikö5 euron seteleitä enää ole tulossa? "Ei ole suunnitteilla, että viiden euron seteleitä ei enää olisi liikkeessä. Koska kyseessä on keräilykolikko, uusi viiden euron kolikko on olemassa samaan aikaan kuin samanarvoinen seteli."
Kahden euron juhlarahoja valmistetaan miltei kaikkien euromaiden yleisen käytännön mukaan joka vuosi kaksi erilaista. Nämä erikois-kaksieuroiset ovat virallisia maksuvälineitä ja siten käypiä koko euroalueella, ja niiden lyöntimäärät ovat vaihdelleet 500 000 – 2 500 000 kappaleen välillä. Näitä rahoja lasketaan rahalaitosten kautta normaaliin kiertoon, joten varsinaista keräilyarvoa niillä ei monastikaan ole. Erikseen lyödään pieni määrä kahden euron Proof-rahoja, joissa on mukana aitoustodistus ja näillä on jonkin verran keräilyarvoa.
"Vaikka näiden keräilykolikoiden rahallinen arvo on vahvistettu 5 euroon ja 7,5 euroon, Portugalin keskuspankki määrittelee, että erilaisista viimeistelytyypeistä, mahdollisesta jalometallien käytöstä tai pakkauksesta riippuen keräilykolikot voidaan myydä nimellisarvoon tai sitä korkeampaan hintaan."
Arvokkaat euron kolikot ja setelit: näistä merkeistä tunnistat
Suomen eurokolikot laskettiin liikeeseen vuonna 2002. Kahden euron kolikossa on kuva-aiheena Raimo Heinon suunnittelema hillankukka. Yhden euron kolikoissa lentävät laulujoutsenet. 1, 2, 5, 10, 20, 50 sentin kolikoissa vaakunaleijona.
Uusi 5 euron kolikko lanseerattu
"Kyllä, vuoden loppuun mennessä kiertoon tulevien uusien viiden euron kolikoiden nimellisarvo on viisi euroa, eli ne ovat yhtä arvokkaita kuin viiden euron setelit."
Viiden euron kolikko kierrossa Turun seudulla
"Niin kauan kuin se on sallittu Portugalissa, kuten uusi viiden euron kolikko, mitään seteliä tai kolikkoa ei voi kieltäytyä maksamasta, olipa se minkälainen tahansa. Tästä huolimatta kukaan ei ole velvollinen ottamaan vastaan yhdellä maksulla yli 50 kolikkoa."
Harvinainen kolikko voi olla parin tuhannen euron arvoinen
Suomen viiden euron juhlarahoilla on yleensä pientä keräilyarvoa, koska lyöntimäärät ovat olleet 18 000 – 200 000 kappaletta. Uusimpia on tehty vähiten.